Evaluarea riscului la securitate fizica
Evaluarea riscului la securitate fizica

COMENTARIUL MEU

Comentariul meu

Daca ai avut rabdare sa citesti materialele expuse pana la aceasta pagina exista pentru mine cel putin doua explicatii:

1. Vrei sa respecti prevederile legislative aparute in domeniul asigurarii securitatii si pentru acest lucru trebuie sa alegi o persoana abilitata care sa-ti ofere garantia unei analize de risc, efectuata in mod profesionist si totodata sa cunosti un minim de date si informatii pentru  a fi in masura sa porti o prima discutie cu persoana care iti va propune incheierea unui contract.

 

Baza legala

L. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor  

art.1 (2)

Paza si protectia se realizeaza prin forte si mijloace …civile..in regim privat de catre proprietarii sau detinatorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor, precum si de catre societatile specializate de paza si protectie.

art.2. (1)

…S.C. , indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu- denumite unitati,  sunt obligate sa asigure paza acestora.

  art.3. (1)

In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin, conducatorii unitatilor prevazute la art.2 (1) cu sprijinul de specialitate al politiei, pentru sistemele civile de paza, stabilesc modalitati concrete de organizare si executarea pazei cu …paza proprie  sau paza prin societati specializate.

art.3. (3)

La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.

art.4

Raspunderea pentru luarea masurilor de asigurarea a pazei bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu revine conducerii unitatii – art. 2(1)

Instructiunea nr.9/01.02.2013 privind efectuarea analizei de risc la securitatea fizica a unitatilor ce fac obiectul  L333 ( Monitorul Oficial nr.164/27.03.2013)

art.1 (1)

Prezentele instructiuni stabilesc metodele efectuare a analizei de risc la securitatea fizica pentru unitatile ce fac obiectul L 333

(2) Analiza de risc la securitatea fizica constituie fundamentul adoptarii masurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor sau valorilor, prevazute de lege, transpuse in planul de paza  si proiectul de alarmare.

art.2. (1)

I. 9 se aplica:

a) conducerii unitatii, pentru adoptarea masurilor de asigurare a securitatii obiectivelor proprii.

 art.4 (4)

Analiza de risc la securitatea fizica se efectueaza inaintea instituirii masurilor de securitate si se revizuieste in una din urmatoarele situatii:

 1. cel putin o data la 3 ani, pentru corelarea  cu dinamica parametrilor interni si externi care genereaza si/sau modifica riscul la securitatea  fizica a unitatilor;
 2. in cel mult 60 zile de la producerea unui incident la unitatea respectiva;
 3. in cel mult 30 zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectivului de activitate al unitatii.

art.7 (1)

Documentatia privind analiza de risc la securitatea fizica cuprinde:

 1. raport de evaluare si tratare a riscului la securitatea fizica;
 2. grila de evaluare, specifica obiectivului de activitate - (1-12);
 3. documentele –suport (chestionare, declaratii, alte documente specifice, date obtinute si folosite in procedura de evaluare).

HG 301/2012   pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a L 333

art. 2(1)

Adoptarea masurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor, valorilor prevazute de lege se realizeaza pe baza analizei de risc la securitatea fizica.

art. 3 pct.1

 incalcarea prevederilor art. 2 alin (3) din anexa  referitoare la efectuarea analizei de risc la securitatea fizica (amenda 5-10 000).

Norme metodologice

art.2 (3)

Adoptarea masurilor de securitate – alin.1 se realizeaza in conformitate cu ARSF efectuata de unitati, prin structuri abilitate proprii sau prin experti abilitati;

(5)ARSF trebuie sa asigure:

 • identificarea vulnerabilitatilor si a riscurilor;
 • determinarea nivelului de expunere la producerea unor incidente de SF;
 • sa indice masurile de protectie necesare obiectivului analizat.

art. 67

Asocierea masurilor si a mijloacelor de siguranta prin introducerea mijloacelor mecano-fizice de protectie si a sistemelor de detectie, supraveghere si alarmare se face in baza ARSF elaborata in conditiile art.2.

art. 68 (1)

Sunt supuse avizarii politie proiectele sistemelor de alarmare destinate urmatoarelor categorii de obiective:

 1. obiective de interes strategic si obiectivele infrastructurii critice;
 2. unitati/institutii de interes public;
 3. institutii de creditare, unitati postale, puncte de schimb valutar, case de amanet, unitati de bijuterii din metale sau pietre pretioase;
 4. magazine de arme si munitii;
 5. statii de comercializre a  carburantilor si/sau combustibililor;
 6. sali exploatarea jocurilor de noroc;
 7. centre de procesare;
 8. caserii furnizori si servicii de utilitati;
 9. obiective industriale;
 10. depozite;
 11. instalatii tehnologice.

Anexa 1 la Normele Metodologice

art.8 – 19

Cerinte minime de securitate

2. Esti o persoana care vrei sa faci analize de risc (inscrisa in registrul evaluatorilor sau nu) si care cauti informatii referitoare la analiza de risc, informatii noi, metode, mod de actiune si poate tarife practicate.

         Indiferent in ce categorie de cititor te inscrii, eu iti multumesc pentru atentia acordata stiind ca pentru cei care sunt in cautarea unui evaluator au primit informatiile minime despre ce presupune demararea unei actiuni de evaluare a riscului la un obiectiv, iar pentru cei care sunt evaluatori au putut gasi o modalitate de lucru.

          Stiu ca informatiile cautate cu mare interes pentru ambele categorii de persoane se refera la tarifarea prestarii acestui serviciu dar le recomand persoanelor din ambele categorii sa nu se gandeasca in primul rand la tarif. Daca fac asa sunt din start in pierdere pentru ca alegerea unui tarif mic poate avea ca rezultat o evaluare facuta pe baza unor minime informatii, in graba, de un nivel calitativ mediocru sau slab care sa corespunda pentru moment nevoi de a te incadra in prevederile legislatiei dar care foarte repede sa fie depasita din punct de vedere al raspunsului la riscurile evolutive. Pe de alta parte cei care presteaza tarife foarte mari nu vor avea clienti, eu le spun "tepari". Stiind care este nivelul actual al veniturilor este normala o discutie cu solicitatorul serviciului, inspectia obiectivului si stabilirea ulterioara a tuturor detaliilor, inclusiv de tarifare.

Pentru ca urmeaza sa participi la cursul de evaluator risc securitate fizica iti recomand sa-l faci la "NEW4IDEEA TRAINING LTD" sau la "VALAHIA SECURITY SERVICES"

Acum, daca ai inteles comentariul meu, poti sa accesezi si utima pagina si sa-mi comunici ce doresti.